Sporten/Bewegen
Diabetes en sport

Voor iedereen is sporten en bewegen belangrijk. Een actief leven, met regelmatige lichaamsbeweging, heeft een gunstig effect op de gezondheid. Regelmatige beweging met matige intensiteit (u raakt echt niet buiten adem!) leidt al tot verbetering van uithoudingsvermogen, spierkracht, lichaamsgewicht en algeheel welbevinden. Beweging verkleint ook de kans hart- en vaatziekten, overgewicht en botontkalking. Dit geldt voor alle mensen in alle leeftijdscategorieën, al dan niet met een drukbezet leven. Voor gezonde mensen maar zeker ook voor mensen met een beperking of chronische aandoening. Er komt steeds meer wetenschappelijk bewijs beschikbaar dat afname van lichamelijke fitheid, spiermassa en kracht bij veroudering deels kan worden voorkomen door regelmatige beweging en sportbeoefening.

Verminderde insulinegevoeligheid heeft ook te maken met een tekort aan lichaamsbeweging. Geringe activiteit is vooral aanwezig bij die populatie die risico loopt om diabetes te ontwikkelen. Type II diabetes, ook wel ouderdomsdiabetes, ontstaat meestal op latere leeftijd (als de insulinehuishouding niet goed meer werkt) en gaat vaak gepaard met overgewicht. De behandeling van deze personen is gericht op het verkrijgen en handhaven van normale bloedglucosewaarden. Vaak is goed letten op de voeding al voldoende maar soms zijn extra bloedglucoseverlagende tabletten of insuline-injecties nodig. Voor deze diabetesgroep is regelmatige beweging zeer nuttig. Praktijk voor Fysiotherapie Lammers & Hompes heeft een speciaal trainingsprogramma ontwikkeld voor mensen met diabetes type II, dat de mogelijkheid biedt om verantwoord te bewegen, ieder op zijn/haar eigen niveau.

De activiteiten bestaan uit lopen, fietsen, kracht- en andere oefeningen. Hoe vaak u kunt sporten of bewegen hangt af van factoren als leeftijd, conditie en eventuele beperkingen en deze belasting wordt vooraf op uw situatie afgestemd. De intensiteit en bewegingsduur is per persoon nogal verschillend. Het bewegen van diabetici type II heeft veel positieve neveneffecten:

COPD en sport

Chronische bronchitis en longemfyseem (ook wel COPD genoemd) zijn chronische longaandoeningen die veel voorkomen bij mensen van 55 jaar en ouder, maar ook wel bij jongeren. Op deze site spreken we van COPD, de Engelse afkorting van chronisch obstructieve longaandoeningen. Mensen met COPD hebben problemen met ademhaling, waarbij periodes van kortademigheid regelmatig voorkomen. Dit kan gepaard gaan met vaak terugkerende hoestbuien en overmatige slijmproductie, veelal veroorzaakt door roken en/of luchtvervuiling. Kortademigheid kan ontstaan door vernauwing van de luchtwegen door een verminderde longfunctie. Bij chronische bronchitis is er sprake van permanente vernauwing van de luchtwegen, bij emfyseem is een deel van de longblaasjes kapot, waardoor de longfunctie ernstig beperkt is.

Regelmatige lichamelijke activiteit kan verslechtering van de ademhalingsklachten tegengaan. Spiercellen ‘leren’ beter omgaan met zuurstof, waardoor u met minder zuurstof meer kunt doen. Door conditieverbetering herstelt u meestal sneller na een griep of verkoudheid en raakt u ook minder snel vermoeid. U ondersteunt uw ademhalingsspieren door het doen van oefeningen: adem diep in door uw neus, adem met getuite lippen uit door uw mond. Activiteiten die het uithoudingsvermogen verbeteren zijn uitermate geschikt voor COPD-lijders. (Kracht)oefeningen voor romp- en armspieren vormen een goede aanvulling op fietsen en wandelen.

Bij Praktijk voor fysiotherapie Lammers & Hompes wordt u hierin op maat begeleid, zeker als u geruime tijd niets gedaan heeft. Voor mensen die vanwege ernstige COPD niet kunnen deelnemen aan intensieve beweging zijn er legio alternatieven. Oefeningen voor lenigheid, behendigheid, coördinatie, ontspannings- en ademhalingsoefeningen hebben ook een positieve invloed. Onze begeleiding zorgt ervoor dat u zich niet te veel, maar ook niet te weinig inspant.


Praktijk voor Fysiotherapie Lammers en Hompes Nieuwstraat 27 6021 HP Budel tel. 0495 49 23 29 info@fysiobudel.nl